Vastuullinen kissanpito

maanantai 25. toukokuuta 2015

18040645505_a3417a7b1a_o

Kevät tulee, samoin kissanpennut. Rescuekissan omistajana ja eläinsuojelijana haluan ottaa kantaa muutamaan asiaan muutamalla painavalla mielipiteellä liittyen kissojen pennuttamiseen. Tarkoitus ei ole loukata ketään, yritän vain ajatella eläinten parasta ja tuomalla faktat pöytään kun joiltakin ne tuntuvat olevan hieman hakusessa (en tarkoita ketään yksilöä erityisesti). En ole nipottajaihminen, mutta olen lainkuuliainen. Kävelen itsekin päin punaisia valoja silloin tällöin, mutta asiat joista on joillekin eläville olennoille haittaa, otan vakavasti. Tämä aihe on minulle henkilökohtainen ja tärkeä joten anteeksi jos ilmaisen mielipiteeni liian kärkkäästi. Tässä se kuitenkin tulee.

x On ainakin 20 000 syytä, miksi kissa kannattaa leikata. Ne ovat nimittäin ne 20 000 kissaa jotka eläinsuojeluyhdistykset poimivat luonnosta vuosittain koska ne on jätetty heitteille. Ne ovat Maisa ja Salla ja ne muut korvapunkkiset, matoiset, nälkiintyneet, auton kolhaisemat yksilöt jotka eivät välttämättä luota ihmiseen lainkaan.

x Kissan - kuten minkä tahansa lemmikkieläimen - pitäminen vapaana on lain mukaan kiellettyä sillä et voi telepaattisesti tai kauko-ohjaimella ohjata kissaa olemaan menemättä lasten leikkipaikoille, lenkkipoluille, uimarannoille, hautausmaille, urheilukentille tai yksityishenkilöiden maille ilman maanomistajan lupaa. Vaikka laki ei suoranaisesti kiellä ulkona vapaana kulkevia kissoja niin tekee sen käytännössä mahdottomaksi, en tiedä vielä ketään joka osaisi kissaansa telepaattisesti ohjata.

x Lain mukaan ilman omistajansa tai haltijansa suoraa valvontaa muulla kuin omalla tontilla kulkeva kissa on eläinsuojelulaissa määritelty heitteillä olevaksi, tämän määrää Euroopan unionin yleissopimus. Villikissaksi määriteltävän kissan sen sijaan saa aseluvan ja tontin omistaja lopettaa. Maaseudun ja navettakissojen ollessa kyseessä olen henkilökohtaisesti asian suhteen suopeampi ja suvaitsevaisempi, mutta sekään ei tosiaan poista lakiseikkaa.

a) Se on kissalle itselleen haitallista.
b) Se on luonnonvaraisille eläimille haitallista.
c) Se saattaa olla epämieluisaa ihmisille jotka eivät halua kissaa tontillensa.

x Jos kissa kulkee leikkaamattomana kiimassa ulkona vapaasti, ei sen pitäisi olla mikään ihme että se tulee tiineeksi hyvin vikkelään. Eläinsuojelulaki kieltää myös liian tiheän pennuttamisen, ja sitä on leikkaamattomalla vapaalla kissalla mahdotonta valvoa ellei pidä kissaa kiimojen ajan sisällä (good luck with that). Kissa voi tehdä pennut minne tahansa niin, että pennuista kasvaa villejä ja silloin ne ovat osa tätä ongelmaa.

x Kissa ei "halua tulla äidiksi". Leikkaamaton kissa ei itse pysty säännöstelemään lisääntymistään tai jälkeläistensä määrää. Leikatulla kissalla taas ei ole hormonitoimintaa joka säätelisi äidinvaistoja tai mitään muutakaan joka saisi sen haluamaan äidiksi. Se ei katsele imettäviä, lasten kanssa leikkiviä ja vaunuja työntäviä kissaäitejä haaveillen eikä huokaillen kuten äidiksi haluvava ihminen. Eläin ei osaa haaveilla sellaisesta mikä ei ole konkreettisesti aistein havaittavissa tai jota se ei ole koskaan kokenut.

x Kissa ei koe mitään sensuellia ja romanttista seksuaalista kokemusta jossa päätetään laittaa uusi elämä alulle, vaan parittelu on suhteellisen raakaa toimintaa johon kuuluu rajua raapimista ja puremista. Sen lisäksi, että kissan kiima on ihmisille melusaastetta ja äärimmäisen ärsyttävää nuohoamista, on se myös kissalle stressaava tilanne ja altistaa esimerkiksi naaraskissan mätäkohdulle.

x Kissa - kuten monet muut eläimet - voi ja tekee pentuja myös sisarustensa, vanhempiensa ynnä muiden sukulaistensa kanssa. Kissa ei ymmärrä sen olevan sukurutsausta sillä edellenkin sen hormonitoiminta säätelee sen lisääntymistä ja siihen liittyvää käyttäytymistä. Tuntuu muuten ihan uskomattomalta että tällaisesta asiasta täytyy erikseen muistuttaa, olisin luullut sen olevan kaikille selvää mutta olen todennut että ei se taida sittenkään olla.
x Kun kissoja otetaan ja annetaan ilmaiseksi, on erittäin suuri vaara saada ns. vastuuttomasti tuotettu pentu. Harva niistä on käytetty eläinlääkärissä rokotuksella, madotettu ja harvaa on ruokittu laadukkaalla ruoalla jossa on kissalle sopivat ravintoarvot. Ja jos näiden kuluja alkaa laskemaan, niin vaikka pyytäisit kissasta esimerkiksi 300 euroa (joka kattaisi hieman kuluja mutta jota kukaan ei maksa maatiaiskissasta), tulisi leikkaus (70-200e) loppupeleissä paljon halvemmaksi. Vastuullinen kasvattaja myös tarkastaa kissojen veriryhmät ja varmistaa siten, että ne ovat yhteensopivia. Tiedän tapauksen, jossa 5-vuotias kissa jouduttiin saattelemaan hautaan vain synnynnäinen anemia kävi ilmi pikkuhiljaa. Syynä siihen oli yksinkertaisesti se, että emon ja isän veriryhmät olivat yhteensopimattomat. Vastuullinen kasvattaja ei myöskään teetä sairailla eläimillä pentuja, eläin itse ei sitä ymmärrä välttää vaikka olisi kuinka sairas.

x Kissat eivät osaa liikennesääntöjä. Vaikka ne osaisivat "katsoa autot" niin ne tekevät niin, koska ovat mahdollisesti joskus olleet läheltä-piti- tilanteessa tai pahimmassa tapauksessa jopa tulleet auton töytäisemäksi. Auton alle jäänyt kissa saattaa kitua päiväkausia tienlaidassa ennen kuin pääsee parempaan paikkaan.

x Ei ole mitään konkreettista todistetta siitä, että "vapaa" kissa olisi jotenkin onnellisempi kuin sisäkissa. Päinvastoin; vapaana kulkevan kissan elämä on lyhempi, loukkaantumis- ja sairastumisriski suurempi. Eikä se taida ihan niin mennä, että lasketaan kaikki eläimet hevosista lampaisiin ja kalkkunoista hamstereihin - "vapaiksi ja onnellisiksi".

x Kun tämä tietty ihmistyyppi muutenkin inhimillistää kissan sopiviksi omaan arvomaailmaansa, niin miten on asian laita pentujen tappamisen suhteen? Kun kissat kerran ymmärtävät olla parittelematta veljiensä ja siskojensa kanssa ja osaavat liikennesäännöt ja ovat muutenkin niin maan perusteellisen inhimillisiä, mikäs järki siinä on että kissanpennut tapetaan? Kesällä tapahtuneeseen löydökseen oululaisnaisen kellarista viitaten - onko vauvojen tappaminen ratkaisu johonkin? Olisiko ehkäisy ollut helpompi ja inhimillisempi tapa kaikille? Sitä mielestäni sopii miettiä. Eläin tuntee rakkautta ja kiintymystä (vaikka ne ovatkin käytännönläheisempiä ja niiden tunteet perustuvat mukaviin kokemuksiin ja hormonitoimintaan näin tieteellisestä näkökulmasta).

x Kissa saattaa elää parhaimmillaan 20 vuotta, ja kissan ottaessasi sinä olet vastuussa sen hyvinvoinnista. Kodinvaihto on kissalle suuri stressinaihe sillä toisin kuin koira - kissa kiintyy paikkoihin enemmän kuin ihmisiin - koiran voi viedä loman ajaksi tutulle hoitoon mutta paikkoihin kiintyvälle kissalle on parempi, että sitä käydään hoitamassa sen omassa kodissa. Eikä tietenkään sillä että koiraa ei kodinvaihto stressaisi, mutta uskallan väittää että kissaa vielä enemmän.

x Internet on pullollaan kissoja jotka annetaan uuteen kotiin. Kissat ovat niin helposti saatavilla, että niitä tulee otettuakin liian heppoisin perustein esimerkiksi kesäkissoiksi tai lapsen vastuulle. Surullisinta katsottavaa ovat kuitenkin vanhat, joskus 15 vuotiaat kissat jotka annetaan pois. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että sen ikäisen kissan kohdalla kannattaisi harkita ennemminkin eutanasiaa kuin stressinaihetta vanhan kissan kiusaksi. Joskus tämä touhu menee vaan niin yli että sitä ihmettelee onko ainoa jolla on järki päässä eläimenpidossa.

x Tässä kohtaa muistutan, että kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa, ei 8 viikkoa kuten vanhemmat ihmiset usein kuvittelevat.

x Mitä todellisuudessa tapahtuu niille kissoille, joille olet sanonut etsiväsi hyvät kodit? Yksi naapurin Jarmolle ja päätyy villieläinten sämpylän väliin. Toinen "hyvään kotiin nuorelle pariskunnalle" - koti on hyvä kunnes muija pamahtaa paksuksi. Kissa dumpataan pihalle ja sieltä paikallinen eläinsuojeluyhdistys sen nappaa hoteisiinsa. eikä kukaan tunnusta omakseen. Kolmas menee lapsien kissaksi, kunnes raapaisee pikku Jenni-Petteriä, se on häiriintynyt kissa. Kohta on tori.fi:ssä ilmoitus kuinka pikku Jenni-Petterin kissa-allergia (lue: heinänuha) paheni yhtäkkiä ja erikoislääkäri määräsi kissan annettavaksi pois. Köh köh. 

Neljäs pennuista menee maalaistaloon hiiriä metsästämään, tekee koko elämänsä pentuja ladonnurkkaan kunnes tajuaa että aina ne joku vie pesästä pois ja tekee ne metsään eikä sitä näy enää. Viides pennuista on Miska, Miska pääsee omakotitaloon "onnelliseksi ja vapaaksi kissaksi". Perheen vanhemmille tulee kuitenkin ero ja koska hyvää kotia ei somessa löydy kissalle eikä taloonkaan saada heti uutta asukasta niin perhe lähtee ja jättää kissan keskenään taloon ja jättävät ikkunan raolleen. Lopulta Miska tajuaa etteivät he ole tulossa enää ruokkimaan ja ottaa ritolat. Viiden vuoden päästä KKY ottaa kiinni villiintyneen mustan kollin loukulla eikä siitä enää sylikissaa tule...

x Maatiaskissat eivät tule loppumaan maailmasta. Vaikka se oman Misun pentu olisi ihana, niin maailma ja pelkästään Suomi on pullollaan kodittomia ja ihan yhtä söpöjä kissaraasuja joilla on ollut rankka alkuelämä. Kissanpennut ovat ihania mutta niin kauan kuin niitä on tuhansia koko ajan kodittomina ja niin kauan kun niitä lopetetaan, niin ehdoin tahdoin niitä ei tarvitse teettää. Mikäli sinulla on mahdollisuus, teet suuren palveluksen adoptoimalla kissan elänkodista. Sieltä lähtiessään kissat ovat yleensä leikattuja, rokotettuja, madotettuja ja perusterveitä ellei toisin mainita. Nämä kissat ovat kokeneet kovia ja vaatii joskus paljon aikaa päästä niiden kanssa kontaktiin mutta kun huomaa eron ex. sängyn alla nököttävän villikissan ja sinuun kiintyneen sylikissan välillä, se tunne on "priceless".  Rakastakaa nyt hyvänen aika kissojanne niinkuin ne rakastavat teitä.

4 kommenttia:

  1. Kiitos kirjoituksesta! Toivon, että tämäkin tavoittaa mahdollisimman monta kissanomistajaa sekä saa joitain miettimään asioita uudestaan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä ja tärkeä kirjoitus! Meilläkin asustaa kaksi rescuekissaa, molemmat omien pentueidensa ainoat henkiin jääneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hieno homma, että olet ottanut kisut hoivaasi :)

      Poista

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS